IJsclub Gein & Omstreken


    Opgericht 4 februari 1909    Het is vandaag Op de Coolste Baan van Nederland pakte clubtopper Robin Snoek afgelopen zaterdag zijn eerste podiumplek in de topdivisie met een mooie tweede plaats, achter Arjan Stroetinga en voor Crispijn Ariëns. Een groep van elf rijders pakte een ronde voorsprong.
Er was niet alleen strijd in het peleton maar ook de de strijd tegen de elementen. Op de Coolste baan in Amsterdam waaide het en begon het tijdens de wedstrijd van de heren ook lichtjes te sneeuwen. De koers begon rustig, aan het einde gingen elf rijders toch rond. De groep met daarin Robin Snoek zag het peloton afsprinten met nog negen ronden te gaan.
In de finale werden er nog wat aanvallen ingezet. Evert Hoolwerf reed de gaten dicht.
Op de bel voor de laatste ronde ging Stroetinga ervan door en pakte hij een gaatje, deze voorsprong gaf hij niet meer uit handen.
Een paar meter achter Stroetinga pakte Robin Snoek de tweede plek, hij bleef in de sprint nipt voor Crispijn Ariëns. Voor de 25-jarige Abcoudenaar, rijder bij schaatsteam Bouwselect was dit zijn allereerste podiumplek in de topdivisie. Hij kon z'n geluk niet op. "Echt supergaaf. Ik reed helemaal niet zo lekker, het was gewoon harken met die wind en sneeuw. Maar de anderen hadden het blijkbaar ook zwaar", zegt Robin glunderend.
"Eerst verwachtte ik eigenlijk dat er geen groep weg zou gaan maar op een gegeven moment werd het wel gevaarlijk. Ik moet er zoveel mogelijk bij zitten, dacht ik. Het was echt zwaar. Maar uiteindelijk ging de groep toch rond. Op de bel twijfelden ze voor mij. Ik dacht: nu moet ik gaan, dit is mijn kans. Toen kwam Stroetinga voorbij maar de rest niet."

"Het hele seizoen gaat al hartstikke goed. Ik rijd constant, heb al vaak een rondje gepakt maar dan kwam ik aan het einde tekort ten opzichte van de grote mannen. Ik dacht als ik een keer geluk heb, dan kan het. Vandaag lukt het." Als Robin later z'n schaatsten uittrekt naast de baan wordt hij volop gefeliciteerd door zijn supporters. "Ik woon hier vlakbij, in Abcoude, dus er is veel publiek voor mij. Echt prachtig." Was de wedstrijd nog extra zwaar omdat er gisteren ook werd gereden in Enschede? "Bij de warming-up voel je dat even maar wij zijn allemaal zo getraind dat dat eigenlijk geen probleem is. Ik merkte vorig jaar al bij die meerdaagse dat ik voor mijn gevoel steeds beter werd. Nu had ik weer dat het op de tweede dag super gaat, ha. Kom maar op met die meerdaagse!"